BARMAN

Barmanul lucrează în unităţi de alimentaţie de diferite dimensiuni, ca: restaurant, bar de zi şi de noapte etc. Acesta asigură prepararea băuturilor în amestec, pregătirea celor care se servesc ca atare şi servirea clienţilor de la tejgheaua bar şi de la mese; se ocupă de aprovizionarea cu mărfuri, depozitarea şi conservarea acestora; participă împreună cu ceilalţi membri ai echipei la întreţinerea şi curăţenia barului, a mobilierului, utilajelor şi inventarului de servire; răspunde de existenţa în bar a utilajelor, inventarului şi ustensilelor necesare, într-o perfectă stare de curăţenie şi funcţionare; participă la aranjarea (mise-en-place-ul) barului pentru primirea şi servirea clienţilor; se preocupă cu profesionalism de întocmirea listei de bar, pornind de la oferta unităţii.

Un bun barman trebuie sa detina un set de competente generale si specifice care nu pot fi dobandite decat in urma calificarii in aceasta meserie si ulterior in urma practicarii meseriei alaturi de barmani experimentati. Astfel, un bun barman are:

Competenţe generale: Comunicare; Lucru in echipa; Mentinerea unui loc de munca sigur si curat; Organizarea locului de munca.

Competenţe specifice: aranjarea paharelor si sticlelor cu bauturi in scopuri decorative; promovarea ofertei de produse şi băuturi a restaurantului; preluarea comenzilor de la clienti; prepararea bauturilor; servirea bauturilor; incasarea contravaloarii serviciilor oferite clienţilor; gestionarea produselor.

În afară de cunoştinţele de bază teoretice şi practice, trebuie să stăpânească bine comunicarea în limbi străine (în principal engleza) şi utilizarea calculatorului.

Activitatea barmanului se desfăşoară în spaţiu protejat. Acesta poate prezenţa un nivel ridicat de zgomot, fum de ţigară. De obicei munca se desfăşoară după un orar fix. Cele mai multe sarcini sunt structurate şi executate sub presiunea timpului. Munca presupune interacţiuni interpersonale frecvente. Exista riscul de dezvoltare a unor afecţiuni datorită expunerii constante la fum de ţigară şi zgomot.